Since 1999

Stervensbegeleiding/ begeleiding bij afscheid

Het verlies van een dierbare (mens en dier) is altijd zeer moeilijk. Voor sommigen is het verlies van een geliefd dier nog moeilijker dan het verlies van een mens. Dit wordt vaak niet door iedereen begrepen waardoor men zich nog eenzamer kan voelen. Onze huisdieren zijn ALTIJD om ons heen en daardoor zo geïntegreerd in ons dagelijks leven en gevoelsleven dat het verlies ervan heel zwaar kan zijn.

Houden van met hart en ziel

Onze huisdieren houden onvoorwaardelijk van ons, met volle overgave, en als dat wegvalt raakt dat hart en ziel. Door deze onvoorwaardelijke liefde laten wij ook ons masker vallen en houden we op een andere manier van dieren dan van mensen: veel ongecompliceerder, eerlijker en dieper omdat we er niet de remmingen bij ervaren die we soms bij mensen wel voelen. Niet iedereen heeft hier begrip voor en het is fijn als je daarbij steun kunt krijgen.
Als je een goede en diepe band met je huisdier hebt, wil je het ook zo goed mogelijk begeleiden om dit leven achter zich te laten.

Wat kan ik voor jou en je dier betekenen?

Via intuïtieve communicatie en verbinding kan een dier aangeven in hoeverre het in de overgangsfase zit en zijn wensen rondom overlijden en erna aangeven. Veelal krijg ik boodschappen mee voor de mens die een grote steun zijn in het gehele proces van afscheid nemen.
Verder kan met Anaflora remedies en diverse therapiën het overgangs- en overlijdensmoment veelal verzachten en berusting brengen bij dier en mens. Zodra je weet dat een dier doodziek is kun je beginnen met het assisteren van deze fase die voor mens en dier zeer ingrijpend is.

Het rouwproces

Na het overlijden begint het rouwproces en ook daarbij zijn Anaflora Remedies en energetische behandelingen een zeer doeltreffende therapie. Anaflora Remedies kunnen voor de dieren en de mensen die achter blijven een zeer grote steun zijn, en maken het rouwproces zachter in zoverre dat men beter kan loslaten. Er volgt berusting en de overledene kan weer in positieve sfeer worden beleefd.
Het overweldigende verdriet en gemis wordt er veelal immens door verzacht.

“Dieren zijn meesters in het tonen van onvoorwaardelijke liefde, wijsheid en compassie.”

Marjolein

Schuldgevoel en verwerking

Schuldgevoel is vaak een groot obstakel in het rouwproces, maar met Anaflora remedies kun je dit heel goed verzachten. Vaak denken we dat we iets niet goed hebben gedaan, te weinig hebben gedaan, te laat ingegrepen, te weinig aandacht gedurende het leven of de laatste fase hebben gegeven en ga zo maar door. Door het innemen van de bepaalde Anaflora Remedies voor, tijdens en na het overlijden wordt deze pijn immens verzacht en verdwijnt het schuldgevoel.

Lees meer over het overlijdensproces en na het aardse overlijden

Laat het dier zoveel mogelijk zelf de plek van overlijden bepalen en maak er een heilige plek van door er kaarsen, favoriete spulletjes, kaarsen, foto’s, tekeningen etc bij te plaatsen. Laat het dier op een favoriete deken of andere mooie deken of kussen liggen. Zet er planten of bloemen omheen die eventueel mee begraven of gecremeerd kunnen worden. Spreek met het dier over alle geliefde dieren en mensen die al zijn overleden en die vast op hem staan te wachten en hem assisteren in het proces. Wees zoveel mogelijk samen met het dier en laat het je liefde voelen en horen en geniet van iedere seconde die je samen doorbrengt op deze manier. Uit respect en dankbaarheid is het voor het dier en voor jezelf het beste als je je verdriet zoveel mogelijk vervangt door dankbaarheid, respect en liefde. Vertel het dier dat het toestemming van je heeft om te overlijden en dat hij niet kost wat kost bij je moet blijven. Iedereen heeft zijn eigen weg te gaan en daar hoort dit proces ook bij. Vertel dat je hem zeker zal missen maar dat hij zich geen zorgen om je hoeft te maken. Als je deze woorden met bijbehorende gevoelens intens gemeend overbrengt dan zal dit het stervensproces veel gemakkelijker maken en dat is toch wat men uiteindelijk voor iedereen wil. Laat iedereen die afscheid wil nemen (mens en dier) en die je zelf ook erbij wilt hebben op bezoek komen om in alle rust en liefde afscheid te nemen. Een dier wil vaak lichamelijk niet meer aangeraakt worden als het in het overlijdensproces zit en heb hier het grootste respect voor en dat geldt dus dan voor iedereen die op bezoek komt.

Toon het lichaam van de overledene het grootste respect en ga er op die manier mee om. Vanaf het moment van overlijden tot wel drie dagen erna is de ziel en het lichaam bezig met het loslaten. Hou dit in acht en creëer een stille, respectvolle ruimte rondom het lichaam. Soms gebeurt het zo snel dat je rondom het overlijden geen tijd hebt gekregen voor ceremonie. Creëer een liefdevolle ceremonie met kaarsen, zelfgeschreven briefjes of gedichten, anekdotes, tekeningen en foto’s en laat iedereen afscheid nemen die dat wil. In alle rust kun je er omheen gaan zitten en mooie verhalen vertellen over alle wonderlijk bijzondere momenten die je samen met de overledene hebt gehad. De overledene zal het fantastisch vinden en het zal zijn reis veel gemakkelijker maken door het aardse leven los te laten wetende dat het geliefd was en dat iedereen in liefde en dankbaarheid aan hem denkt en hem nu alle rust gunt om bij te komen van de ziekte en het overlijden. Deze liefdevolle ceremonie kunt u rondom het overlijden houden of tijdens de begrafenis of crematie of beide uiteraard. Iedereen moet doen waar hij zichzelf goed bij voelt. Dit zijn alleen maar handreikingen die een positieve bijdrage leveren aan het overlijdensproces en de rouwverwerking. Wordt uw dier gecremeerd neem de as dan meteen mee terug en zet hem in de ruimte waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Maak er een mooi altaartje van met foto’s en kaarsen en tekeningen etc. Op de begraafplek kan men een mooi gedenkteken plaatsen, een mooie boom, struik of bloemen. De overleden zelf kan via een communicatie aangeven wat zijn voorkeur is in dit alles.

U kunt uw huisdier begraven (thuis of op een begraafplaats) of laten cremeren (individueel of in een groep). U kunt ervoor kiezen om het lichaam zo lang mogelijk bij u thuis te houden (1 à 3 dagen) zodat iedereen (overledene, mens en andere dieren) de tijd krijgt om op zijn eigen tempo afscheid te nemen. Daarna kunt het lichaam laten ophalen of zelf vervoeren naar de begraafplaats of het crematorium. Hier krijgt u nog de gelegenheid om met een kleine ceremonie afscheid te nemen. Overlijdt uw dier bij de dierenarts kunt u ervoor kiezen om het dier toch nog mee naar huis te nemen om in alle rust afscheid te nemen. U kunt uw dierenarts ook altijd vragen of hij of zij uw dier thuis komt laten inslapen. Vraag bij de begraafplaats of het crematorium wat er allemaal mogelijk is qua wensen die u heeft en schroom niet om alles te vragen. Zo mag u in het crematorium zelfs mee om het lichaam naar de verbrandingsoven te brengen. Alle dierbare spulletjes die u rondom het overlijden heeft verzameld rondom het dier kunt u meegeven in het graf.

Afscheid hoort bij het leven, hoe pijnlijk het ook is. Vergeet echter niet het voorafgaande leven dat deze mens of dier heeft geleid en hoeveel liefde en blijdschap je dit heeft gegeven. Daarom is een goed afscheid zo belangrijk, een periode van intense vriendschap en zorgzaamheid waarin je je liefde en dankbaarheid kan uiten en waarin je ervoor kunt zorgen dat de overgang, het loslaten zo makkelijk mogelijk kan plaatsvinden.  Vind je het moeilijk om dit alleen aan te kunnen neem dan contact op met mij.

“Hartelijk bedankt voor de stervensbegeleiding van zowel onze poes als van mijzelf.  Cleo ging achteruit maar dan nog is en blijft het moeilijk om het onder ogen te zien en dan ook daadwerkelijk de knoop door te hakken. Zeker gezien het feit dat ik net al een verlies te verwerken had, was het moeilijk om aan het volgende verlies te denken. Mede door je Anaflora zijn zowel Cleo als ik rustiger en bewuster geworden. We hebben op een mooie rustige manier van elkaar afscheid kunnen nemen en heeft ze haar eigen rustplaats kunnen bepalen. Dank je wel voor al die lieve hulp.

B. te N.

“Dank je wel dat je met onze hond hebt gesproken en hebt kunnen verwoorden wat in hem omgaat en wat hij wil. De Anaflora remedie die je hebt gemaakt voor zijn rouwverwerking werkte binnen 2 dagen! Hij is weer vrolijk, energiek en opener naar ons en andere honden toe. Super bedankt!

N. te G. 

Behoefte aan begeleiding bij afscheid?

Afscheid hoort bij het leven, hoe pijnlijk het ook is. Vergeet echter niet het voorafgaande leven dat deze mens of dier heeft geleid en hoeveel liefde en blijdschap je dit heeft gegeven. Daarom is een goed afscheid zo belangrijk, een periode van intense vriendschap en zorgzaamheid waarin je je liefde en dankbaarheid kan uiten en waarin je ervoor kunt zorgen dat de overgang, het loslaten zo makkelijk mogelijk kan plaatsvinden.  Vind je het moeilijk om dit alleen aan te kunnen neem dan contact op met mij.

Scroll naar boven